tiistai 29. elokuuta 2017

Riesana ihotulehdus


Zeko on ollut pienestä pennusta asti kova kirputtamaan tassujaan. Ihossa ei ole ikinä näkynyt mitään erikoista ja Zeko on lopettanut kirputtamisen käskystä, joten se on ollut ikään kuin Zekon oma outo tapa. Zeko ei myöskään ole ollut ikinä pahasti jumissa ja luustokuvissakaan ei näkynyt mitään kipuun liittyvää. Tämän takia kirputtamisesta ei olla huolestuttu aiemmin. Zeko kirputtaa nimittäin välillä Foxinkin tassuja.

Kesän alussa, vesien lämmetessä saatiin aloittaa Zekon yksi lempiharrastuksista, uiminen. Zekettimestä on kuoriutunut oikea uimamaisteri. Lenkillä rannan ohi kävellessä Zeko on aina salamana järvessä läträämässä.
Suunnilleen samaan aikaan uimisen aloittamisen kanssa Zeko alkoi rapsuttaa itseään enemmän kuin tavallisesti. Kutiavia alueita olivat varsinkin rinta, maha, korvantaustat ja ne tassut. Myös Zekon hännän tyvi alkoi haista voimakkaasti "koiralle". Tassujen kirputus ja rapsutus alkoi aina kun Zekolla ei ollut mitään konkreettista tekemistä. Hännän tyveen Zeko ei kiinnyttänyt kuitenkaan mitään huomiota. Lenkeillä ja harrastuksissa Zeko käyttäytyi aivan normaalisti eikä edes yrittänyt rapsutella itseään. Alettiin ensin hoitaa Zekon kutinaa pesämällä koira säännöllisesti ihoa rauhoittavalla shampoolla. Zeko kävi tuohon aikaan vielä uimassakin, mutta heti uinnin jälkeen se pääsi aina shampoo pesulle. Shampoo selvästi tehosi vähän aikaa, sillä Zekon kutina väheni huomattavasti. Pesemisen jälkeen pari päivää meni rauhallisesti ilman turhia rapsutuksia.
Kutina alkoi n. parin viikon jälkeen uudelleen ja peseminen kävi vain väliaikaisesta ratkaisusta. Tässä vaiheessa alettiin epäillä ruoka-aineallegiaa. Fox ja Zeko ovat olleet alkuvuodesta asti 50/50 ruokinnalla. Nappulana käytettiin Purenatural Adult Dog Miniä (kana, lohi ja taimen). Liha oli usein Lihatrion Musticoctailia (nautaa, naudan maksaa ja muita sisäelimiä) tai ihan kaupasta ostettua sikanauta jauhelihaa. Lisinä D, sinkki ja Nutrolin Sportti tai Iho&Turkki öljy.
Ensin jätettiin Zekolta nauta pois ja annettiin vain possua. Nappulakin vaihdettiin Purenaturalista Nurtrima Health Skin+:ksi. Samalla jätkettiin shampoo pesuja ja jätettiin uiminen tauolle. Iho rauhoittui taas hetkeksi.


Kolme viikkoa sitten tultiin kotiin Foxin kanssa Jatin aksakisoista, Zeko kerjäsi rapsutuksia oltuaan aamupäivän yksin kotona. Zeko makasi selällään lattialla ja rapsutin sitä mahasta. Siinä samassa huomasin, että Zekon mahassa oli omituista rupimaista "mönjää". Kävin koko mahan läpi ja niitä tummia pisteitä löytyi melkein kaikkialta. Vain keskellä mahaa oli kohta jossa rupia ei ollut. Pahin kohta oli etutassujen välissä. Se alue punoitti pahasti ja oli selvästi ärtynyt.
Huomasin myös, että Zekon oikeassa etutassussa oli kaksi pientä ja punoittavaa karvatonta kohtaa. Näytti siltä, että Zekoa olisi pistänyt jokin.
Ruvet olivat todennäköisesti tulleet siinä muutaman päivän sisällä, koska alkuviikosta Zekon iho oli normaali. Olin myös harjannut Zekon edeltävänä viikonloppuna eikä sillonkaan mahassa ollut mitään erikoista.

Zekolle varattiin maanantaiksi (14.8.) aika eläinlääkärille. Sunnuntaina kysyttiin neuvoja ja mielipidettä kasvattajalta. Kasvattajan mielestä kutina voisi ihan hyvin johtua siitä, että uinnin jälkeen Zekon iholle on voinut pesusta huolimatta jäädä muhimaan järvivettä, josta tulehdus on voinut alkaa. Tosin Zekon suvussa on muutamia allergiatapauksia, joten ruoka-aineallergia ei ole poissuljettu ajatus.


Maanantaina koitti epätavallinen ell. käynti. Lähdin koulusta vähän aiemmin jotta ehdin hakea Zekon kotoa ja kävellä eläinlääkäriin, koska äiti meni sinne suoraan töistä. Eläinlääkärin pihassa mulla alkoi sydän tykyttää sillä siellä odotti Ylen auto. Tietysti siellä ollaan juuri kuvaamassa Kandit -sarjaa, kun Zekolla on ell.aika. Sisällä päästiin heti asiaan. Ensin kerrottiin kaikki oleelliset asiat Zekon kutinasta, jonka jälkeen päästiin tutkimushuoneeseen. Zekon ihosta otettiin teippinäyte ja tassusta sekä mahasta ajeltiin kaikki karvat. Teippinäytteessä näkyi todella paljon bakteereita. Hiivaa Zekon ihottuma ei kuitenkaan onneksi? ollut, vaikka Zekon etusten anturoiden välissä olevat karvat olivat punertavat. Korvat näyttivät kuulemma puhtailta ja karva oli hyvässä kunnossa.
Zeko sai antibioottikuurin, kutinaa helpottavaa lääkettä sekä uuden shampoon, jolla jatketaan säännöllistä pesemistä 2-3 krt. viikossa. Zeko määrättiin nappuladietille, jotta tiedetään tarkasti mitä Zeko on syönyt. Nappulan lisäksi ruokaan saa lisätä Iho&Turkki öljyä. Harrastukset saavat kuulemma jatkua normaalisti jos lelu ja nappulat kelpaavat hyvin palkaksi. No kelpaahan ne!
Ja hei. Me selvittiin tuosta jännittävästä ell. käynnistä hengissä kotiin! Vähän Zekoa (ja minua heh..) jännitti suuret kamerat, mutta lopussa Zeko käyttäytyi jo rennommin. Nyt vaan toivotaan, että meitä ei nähdä tuossa sarjassa...


Kotona kutinan hoito alkoi koiran pesemisellä. Parin viikon ajan annoin Zekolle aamuin ja illoin antibioottitabletin ja kutinalääkkeen. Zekon ihottuma alkoi pikkuhiljaa hävitä ja maha ei enää punoita.
Eläinlääkärin ohjeistuksen mukaan saatiin jättää maanantaina kutinalääke pois, kun Zeko ei enää rapsuttanut itseään. Samalla saataisiin tieto siitä onko antibiootit vaikuttaneet tarpeeksi vai onko Zeko esim. allerginen nappuloille.
Muutaman päivän ajan Zeko ei rapsuttanut itseään ollenkaan, mutta perjantaina alkoi kutiamaan oikean korvan takaa. Eilen Zeko kirputti taas tassujaan ja päätettiin lisätä kutinalääke takaisin. Lisäsin iltaruokaan myös sinkin, koska Zekon anturat alkoivat tuntua karheilta.

Lauantain iltaruoka (nappulat, sinkki, maitohappobakteerijauhe sekä Iho&Turkki öljy)
Sunnuntaiaamuna Zeko rapsutti rintaansa etutassujen välistä ja kirputti vähän takatassuaan. Rinnasta löytyi pieni punainen näppylä, joka tosin saattaa olla ötökän pistos, koska lauantaina pompittiin metsässä useampi tunti. Aamun jälkeen Zeko ei ole rapsuttanut itseään.

Zekon maha näyttää tällä hetkellä tosi hyvältä ja terveeltä. Iho ei enää punoita eikä tunnu erityisen lämpimältä. Zeko saa nyt syödä kokonaisen kutinalääkkeen aamuin illoin keskiviikkoon asti, jonka jälkeen siirrytään puolikkaaseen tablettiin. Puolikasta tablettia annetaan antibioottikuurin loppuun ja pesuja jatketaan ainakin sinne asti. Jos kutinaa ilmenee vielä tämänkin jälkeen, käydään eläinlääkärissä ottamassa uusi teippinäyte. Jos siinä ei näy enää bakteereita niin voidaan päätellä kutinan johtuvat nappulasta tai vaikka jostain luonnossa olevasta asiasta. Tälläisillä johtopäätoksillä mennään. Toivon kyllä kovasti, että kutinaan saadan jokin syy, jotta päästään kisaamaan rallyssä ja ensi vuonna aksassa normaalisti ilman varoaikoja! Zekollekin olisi tietysti mukava juttu jos ei tarvitsisi koko ajan syödä lääkkeitä ja tylsiä nappuloita.

Zekon maha lauantaina 26.8. Alkaa näyttää jo normaalilta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti